Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά

Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά

Απολαυστικό σπυρωτό ρύζι με κουρκουμά ή κιτρινόριζα (Turmeric), το «χρυσάφι» της πολίτικης κουζίνας! Συνοδευτικό πιάτο ταιριάζει τέλεια με κοτόπουλο σχάρας.  
 
Μερίδες 6
ελαιόλαδο
500 γρ. μανιτάρια λευκά
3 κουταλάκια κουρκουμά
1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο
1½ κούπας (337 γρ.) ρύζι parboiled ή bonnet (Παρμπόιλντ: Προβρασμένο, μακρύσπερμο. με υποκίτρινο χρώμα [το χρώμα του οφείλεται στον εξωτερικό φλοιό του ρυζιού ο οποίος απομακρύνεται σε στάδιο της επεξεργασίας του]).
3¾ κούπας περίπου ζεστό ζωμό ή νερό
αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές βούτυρο προαιρετικά

Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά  Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά

1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα μανιτάρια (τμηματικά) και αφαιρούμε. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, το κρεμμύδι και το ρύζι και σοτάρουμε για 2’-3’.
2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αφού κρατήσουμε λίγα για το γαρνίρισμα, τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20’ περίπου μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι, με κλειστό καπάκι. 
3. Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10’ περίπου λεπτά στην άκρη, σκεπασμένο με το καπάκι. 
Προσθέτουμε το βούτυρο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά. 
Φορμάρουμε σε λαδωμένη φόρμα (προαιρετικά).
4. Γαρνίρουμε με τα μανιτάρια που κρατήσαμε.
 

Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά

Σημ. 2: Για χυλωμένο πιλάφι: Καρολίνα [1 μέρος προς 2½-3 για 15’], για λιγότερο χυλωμένο: Νυχάκι [1 μέρος προς 2½-3 για 12'], για σπυρωτό: Parboiled ή bonnet [1 μέρος προς 2½ για 15’-20’]).
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.
Αρχική rss Πιλάφι με μανιτάρια και κουρκουμά