Τυροπιτάκια - κρουασάν

Τυροπιτάκια - κρουασάνΣπιτικές μαγειρικές δημιουργίες με νόστιμη και τραγανή ζύμη κουρού, από τη φίλη Βιβή.

Μάρτιος 2012 Κομοτηνή

<<1 κυβάκι μαγιά μπύρας
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό ή 3/4 κούπας των 240 ml
1 φλιτζανάκι σπορέλαιο (90-100 περίπου ml)
1 αυγό
λίγη ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
και όσο αλεύρι σηκώσει για να γίνει η ζύμη μαλακιά

250 γρ. τυρί και 1 αυγό για τη γέμιση.

1. Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30 λεπτά και τη κόβουμε στα 4.
2. Παίρνουμε το 1/4 της ζύμης και το ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλο.Το κόβουμε σε 8 κομμάτια σε ακτίνα. Bάζουμε γέμιση στο τριγωνικό κομμάτι της ζύμης, από τη φαρδιά πλευρά και τα τυλίγουμε, διπλώνοντας ελάχιστα τις άκρες στην αρχή για να μην φύγει η γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
3. Βάζουμε αυγό και ένα μικρό κομματάκι βούτυρο επάνω από καθε τυροπιτάκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου>>.

Σημ.: H αναλογία αλευριού-υγρών υλικών είναι διαφορετική για τα λευκά αλεύρια από ότι για τα μαύρα και τα κίτρινα, ανάλογα πάλι με τον τύπο και τη δύναμη του αλευριού. 'Ετσι είναι προτιμότερο να προσθέτουμε το αλεύρι μας σιγά-σιγά, τόσο όσο χρειαστεί, ώστε να επιτύχουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Ευχαριστούμε πολύ Βιβή!

 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.
Αρχική Συνταγές Μελών Τυροπιτάκια - κρουασάν