Θαλασσινά στα κάρβουνα

Θαλασσινά στα κάρβουνα

Πρόταση για την Καθαρά Δευτέρα: Νηστήσιμα εδέσματα με άρωμα θάλασσας. Γαρίδες, καλαμαράκια, χταποδάκια στα κάρβουνα, με λαδολέμονο ή με γκουρμέ σάλτσα στρειδιών. Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή!
 
Μερίδες 8

1 κιλό, 2 μικρά χταπόδια πολύ καλά χτυπημένα ή τοποθετημένα στον καταψύκτη για 2-3 μέρες (αφαιρούμε τα εντόσθια, τη φούσκα με το μελάνι και το δόντι).
800 γρ. μεγάλες γαρίδες Νο 2 (αφαιρούμε το εντεράκι από τη ράχη και το κέλυφος, αφήνουμε τα κεφάλια και τις ουρές).
1 κιλό μέτρια καλαμαράκια (χωρίζουμε το κεφάλι, αφαιρούμε τα εντόσθια, τη φούσκα με το μελάνι, το λεπτό κόκαλο της ράχης, τις μεμβράνες αν θέλουμε και από τα κεφάλια αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια).
αλάτι
λαδολέμονο με μαϊντανό

Θαλασσινά στα κάρβουνα  Θαλασσινά στα κάρβουνα

1. Αρκετές ώρες πριν ψήσουμε τα θαλασσινά, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε, σκεπάζουμε και τα φυλάμε στο ψυγείο.

Θαλασσινά στα κάρβουνα  Θαλασσινά στα κάρβουνα

2. Ψήνουμε τα θαλασσινά σε διπλή σχάρα.
Χταπoδάκια: 8-10΄από την κάθε πλευρά
Καλαμαράκια: 3-4΄από την κάθε πλευρά (τα κεφάλια λιγότερο)
Γαρίδες: 2-3΄από την κάθε πλευρά
3. Σερβίρουμε τα θαλασσινά σε πιατέλα με μαρουλόφυλλα, γαρνίρουμε με ντοματούλες κομμένες στα 4 και συνοδεύουμε με λαδολέμονο.
 
Αν θέλουμε να δώσουμε ιδιαιτερότητα στη γεύση των θαλασσινών, τα συνοδεύουμε με σάλτσα σόγιας-στρειδιών:

Θαλασσινά στα κάρβουνα  Θαλασσινά στα κάρβουνα

½ κούπας σόγια σος
½ κούπας όυστερ σος (oyster sauce: Σάλτσα στρειδών)
2 κουταλάκια ζάχαρη
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
¼ κουταλάκι τζίντζερ (πιπερόριζα)

Σιγοβράζουμε όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας ώσπου να γίνει διάφανη και ελαφριά.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.