Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα

Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα

Με πλούσια γεύση από γιορτινά σοκολατένια αστέρια και μεστό, συμπαγές, κορδονάτο τσουρέκι με τονισμένο άρωμα από μαχλέπι και νότες από μαστίχα, πορτοκάλι, λεμόνι... Α! Να μην ξεχάσουμε να αφήσουμε ένα κομμάτι γλυκιάς πίτας για τον αγαπημένο άγιο μικρών και μεγάλων, ίσως φέτος οι ευχές μας πραγματοποιηθούν!
 
Για φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 26-28 εκ.:
 
50 γρ. νωπή μαγιά
¾ κούπας ζάχαρη (170 γρ.)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
½ κούπας γάλα ζεστό (120 γρ.) 
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρά χτυπημένα 
½ κιλού αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό), ανακατεμένο με ½ κουταλάκι αλάτι, 3 κουταλάκια μαχλέπι και ½ κουταλάκι μαστίχα χιώτικη ή βανίλια
½ κούπας βούτυρο (112 γρ.) λιωμένο και ζεστό
 
Για την επικάλυψη:
400 γρ. λευκή κουβερτούρα και λίγο γάλα 
Για τα αστέρια:
300 γρ. λευκή κουβερτούρα 

Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα  Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 4 κουταλιές (60 ml) ζεστό νερό (προσοχή: έως 40°C). Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε τον χυλό και αφήνουμε να φουσκώσει στο φούρνο στους 50°C στις αντιστάσεις, για 15΄περίπου.

Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάταΒασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάταΒασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα

2. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τα αυγά, τη φουσκωμένη μαγιά, ανακατεύουμε πάντα και προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις. Ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο λίγο-λίγο επάνω στη ζύμη και διπλώνουμε πολλές φορές χωρίς να ζυμώνουμε. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, αν θέλουμε να πετύχουμε αφράτο και κορδωνάτο τσουρέκι. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Τοποθετούμε στον φούρνο, στους 50°C στις αντιστάσεις (μαζί με ένα ταψάκι µε βραστό νερό), για 45' περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.
3. Πατάμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει, πλάθουμε, προσθέτουμε το φλουρί και τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολληττικό χαρτί ψησίματος και βουτυρωμένη στα πλαϊνά. Ξαναβάζουμε στον φούρνο να ξαναφουσκώσει.
4. Ψήνουμε σε φούρνο 180°C , στην τελευταία σχάρα, για 40΄περίπου.

Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα  Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα

5. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνουμε να κρυώσει αλλά όχι να σταθεροποιηθεί και κόβουμε με κουπ-πατ αστέρια σε διάφορα μεγέθη. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια, με λίγο γάλα, σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων για 2΄ στα 500 W (μεσαία ένταση). Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα γλασάρουμε.
Προσθέτουμε τα αστέρια.

Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα  Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα 

Σημ.: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φόρμα σιλικόνης (για γλυφιτζούρια), για να φτιάξουμε πιο χοντρά αστέρια ή να προσθέσουμε σοκολατένια νομίσματα και φλουριά.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.
Αρχική Συνταγές γ) Γιορτινά Μενού γ-2. Πρωτοχρονιά Βασιλόπιτα με μαγιά και λευκή σοκολάτα