Μοσχαράκι κοκκινιστό

Μοσχαράκι κοκκινιστό

Και πιλάφι με αγριόρυζο. Κλασικό σπιτικό φαγητό. Μαγειρική μαγεία χωρίς μαγικά τρυκ.
 
Κύριο πιάτο
Μερίδες 8 (από 2 κομμάτια κρέατος)

1½ κιλού τρυφερό μοσχαράκι κομμένο σε 16 κομμάτια, νουά σπάλας (σπαλομίτα), κιλότο, στρογγυλό, κότσι  ή ποντίκι, σβέρκος ή ελιά 
ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια και 2-4 σκελίδες σκόρδου όχι εντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
800 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (4 μέτριες =3 κούπες), με 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα) ή και κονσέρβας, 800 γρ.(2 κονσέρβες =3 κούπες), πολτοποιημένες στον ηλεκτρικό πολυκόφτη
1½ κούπας κόκκινο κρασί 
2 ξυλάκια κανέλας
8 μπαχάρια
2-3 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρια φρεσκοαλεσμένα

1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας. Μετά τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ξυλάκια κανέλας, τα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης  και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 1 ώρα και 30΄.
3. Προς το τέλος ρίχνουμε το αλάτι και τα φρεσκοαλεσμένα πιπέρια. Κατά καιρούς ’’κουνάμε’’ την κατσαρόλα. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό.

Ρύζι πιλάφι:
Μερίδες 8
Από 2 φορμάκια (χωρητικότητας ⅓ κούπας =80 ml το καθένα)
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
½ κιλού ρύζι (2¼ κούπας περίπου) parboiled με αγριόρυζο
5¾ κούπας περίπου ζεστό νερό ή ζωμό
αλάτι, πιπέρι, κάρυ ή κρόκο
2 κουταλιές βούτυρο προαιρετικά
 
1. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο  το κρεμμύδι και το ρύζι για 2’-3’.
2. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι, πιπέρι, κάρυ ή κρόκο και σιγοβράζουμε για 20’ περίπου μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και να μαλακώσει το ρύζι, με κλειστό καπάκι. 
3. Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και το αφήνουμε για 10’ περίπου λεπτά στην άκρη, σκεπασμένο με το καπάκι. 
Προσθέτουμε το βούτυρο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά. 
Φορμάρουμε (προαιρετικά).


Μοσχαράκι κοκκινιστό

Μοσχάρι
Ανατομία Μοσχαριού

 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.