Μανιτάρια πλευρότους ψητά

Μανιτάρια πλευρότους ψητά

Πανεύκολη συνταγή, απίθανο γευστικό αποτέλεσμα. Μαριναρισμένα μανιτάρια με φρεσκοαλεσμένα πιπέρια και λεμόνι. Ζεστό ορεκτικό πιάτο ή γαρνιτούρα για κρέας και πουλερικά (συνοδευτικό).
 
500 γρ. μανιτάρια πλευρότους  φρέσκα (ή αλλιώς αρτύκια ή αρτυκίτες ή ελατομανίτες)αλάτι
ελαιόλαδο
ρίγανη άγρια
λεμόνι
πιπέρια φρεσκοαλεσμένα

1. Αποφεύγουμε να πλένουμε τα μανιτάρια, γιατί απορροφούν πολύ νερό και χάνουν το άρωμα τους. Προτιμότερο είναι αφού τα χωρίσουμε, να τα καθαρίσουμε με πινέλο και βρεγμένη πετσέτα κουζίνας, αλλά εάν κρίνουμε πως είναι αναγκαίο να πλυθούν, τότε το κάνουμε με γρήγορες κινήσεις κάτω από κρύο νερό και μετά τα στεγνώνουμε με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.
2. Κόβουμε τα μεγάλα μανιτάρια στη μέση και μαρινάρουμε για 2 ώρες σε ελαιόλαδο, λεμόνι, και μυρωδικά: Ρίγανη, αλάτι, πιπέρια.
Μανιτάρια πλευρότους ψητάΜανιτάρια πλευρότους ψητάΜανιτάρια πλευρότους ψητά  
3. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 250 ο C (στις αντιστάσεις, χωρίς αέρα και στο κάτω ράφι) για 45΄. 
4. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λεμόνι.

Σημ. 1: Αποφεύγουμε τα πολλά μπαχαρικά, τα βότανα και τις κρέμες. Καλύπτουν την βελούδινη υφή των μανιταριών, την υπέροχη γήινη γεύση και το ντελικάτο τους άρωμα.
Σημ. 2: Σε φούρνο με αέρα οι θερμοκρασίες ψησίματος λογαριάζονται πάντοτε 20 βαθμούς λιγότερο από τον κανονικό φούρνο.

 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.