Κοτόπουλο με κριθαράκι

Κοτόπουλο με κριθαράκι

Κλασικό σπιτικό φαγητό. Εύκολη, νόστιμη και χορταστική συνταγή. Με τριμμένο κεφαλοτύρι. 
 
Μερίδες 4
 
750 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε 4  κομμάτια (μισό κοτόπουλο)
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο και 1 σκελίδα σκόρδου
½ κούπας κόκκινο ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη, αποφλοιωμένη ντομάτα σε ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (400 γρ. =1½ κούπας), ή 400 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (2 μέτριες =1½ κούπας), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με ½ κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα), ή με λίγη κέτσαπ.
3 κούπες νερό
μπαχάρι, κανέλα
αλάτι, πιπέρι

½ σακουλάκι κριθαράκι μέτριο (250 γρ.)

κεφαλοτύρι τριμμένο

1. Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο. Αφαιρούμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο . Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το κοτόπουλο, μπαχάρι, κανέλα και το νερό.
Αλατοπιπερώνουμε. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40'.
2. Αφαιρούμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10', με ανοιχτό το καπάκι και προσέχοντας να μη μας κολλήσει!
Σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε έτσι 5-10΄.

Κοτόπουλο με κριθαράκι  Κοτόπουλο με κριθαράκι
3. Σερβίρουμε με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Σημ. 1: Για 8 μερίδες απλά διπλασιάζουμε τα υλικά.
Σημ. 2: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε 1 κούπα πολτοποιημένες  φρέσκες ντομάτες με 1 κούπα πολτοποιημένα ντοματάκια ή με 1 κούπα ντοματοχυμό κονσέρβας ή με 2 κουταλιές ντοματοπολτό διπλής συμπύκνωσης διαλυμένο σε 1 κούπα νερό.
Σημ. 3: Τεμαχισμός κοτόπουλου:

Κοτόπουλο με κριθαράκι

1. Αφαιρούμε τα εντόσθια (αν υπάρχουν).
2. Κόβουμε και πετάμε τις άκρες από τις φτερούγες και το πίσω μέρος.                   
3. Κόβουμε με το ειδικό ψαλίδι το κόκαλο του στήθους κατά μήκος, από τη μία άκρη του κοτόπουλου ως την άλλη, έτσι ανοίγουμε τελείως το κοτόπουλο (για ψήσιμο σε σχάρα). 
4. Τραβάμε το μπούτι μακριά από το σώμα. Κόβουμε την πέτσα ανάμεσα στο στήθος και στο μπούτι. Στρίβουμε το μπούτι για να κόψουμε στις κλειδώσεις και να το αποχωρίσουμε από το σώμα. Επαναλαμβάνουμε. Χωρίζουμε κάθε μπούτι στα δύο. Εντοπίζουμε την άρθρωση πάνω από το μπουτάκι που το συνδέει με το πάνω τμήμα του μηρού και κόβουμε στο σημείο της ένωσης. 
5. Aφαιρούμε τις φτερούγες.
6. Κόβουμε τον λαιμό.
7. Σπάμε τη σπονδυλική στήλη στη μέση και κόβουμε. Kόβουμε το κόκαλο της σπονδυλικής στήλης κατά μήκος.
8. Αν θέλουμε να φιλετάρουμε τα στήθη, αποκολλάμε το κρέας από το το κόκαλο του στέρνου με κοφτερό μαχαίρι. Εντοπίζουμε το μικρό φιλέτο και το ξεχωρίζουμε. Ανοίγουμε τα στήθη.
Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε το στήθος με το κόκαλο, κόβουμε κάθε στήθος κατά μήκος των πλευρών.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.