Καλαμαράκια με ρύζι

Καλαμαράκια με ρύζι

Για 6 μερίδες (από 5-6 καλαμαράκια)
 
ελαιόλαδο
1½ κιλού μικρά καλαμαράκια 
1 κρεμμύδι τριμμένο
4 κουταλιές ούζο
400 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (2 μέτριες ή 3 μικρότερες =1½ κούπας), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με ½ κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα) ή και κονσέρβας αποφλοιωμένες σε κομματάκια, 400 γρ. (1 κονσέρβα =1½ κούπας)
3¾ κούπας περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών ή νερό
1½ κούπας (337 γρ.) ρύζι parboiled ή bonnet  
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό για το γαρνίρισμα
 
1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια (χωρίζουμε το κεφάλι, αφαιρούμε τα εντόσθια, τη φούσκα με το μελάνι, το λεπτό κόκαλο της ράχης, τις μεμβράνες αν θέλουμε και από τα κεφάλια αφαιρούμε το δόντι και τα μάτια). Σουρώνουμε.

Καλαμαράκια με ρύζι 

2. Σοτάρουμε τα καλαμάρια ώσπου να φύγει το νερό τους και να σοταριστούν μέσα στο ελαιόλαδο.
3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2’. Σβήνουμε με το ούζο, αφήνουμε 1-2’ να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό και όταν πάρει βράση προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 20’ . 
4. Σερβίρουμε γαρνίροντας με μαϊντανό.
 
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.