Quiche Laurraine

Quiche Laurraine

Η διασημότερη κις: γαλλική, ανοιχτή, αλμυρή τάρτα με τραγανή ζύμη μπριζέ, με μπέικον, γραβιέρα, κρέμα γάλακτος. Η πιο δημοφιλής τάρτα!
 
Ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκ.  Κομμάτια 12
 
Για τη ζύμη τάρτας πατ μπριζέ:
2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (310 γρ)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
150 γρ. μαργαρίνη σκληρή, κρύα σε κομματάκια (⅔ κούπας, 1 βιτάμ = 250 γρ.)
4-5 κουταλιές κρύο νερό

Για τη γέμιση:
200 γρ. μπέικον σε κομματάκια
1 κρεμμύδι τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά
1 ¼ κούπας κρέμα γάλακτος (280 γρ.)
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και φρεσκοαλεσμένα πιπέρια

1. Ρίχνουμε στον ηλεκτρικό πολυκόφτη το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη σε κομματάκια και χτυπάμε να γίνουν τρίμματα.
Προσθέτουμε το νερό και χτυπάμε για 1' ώσπου να σχηματιστεί μια μπάλα. Προσοχή: πλάθουμε δεν ζυμώνουμε, το ζύμωμα θα κάνει σκληρή την ψημένη μας τάρτα.
2. Βουτυρώνουμε πολύ καλά την ταρτιέρα.
3. Πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λινή πετσέτα, ανοίγουμε με αλευρωμένο πλάστη τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
Αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της πετσέτας το φύλλο της ζύμης μέσα στην ταρτιέρα. Πατάμε τη ζύμη με τα χέρια μας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Τρυπάμε με ένα πηρούνι και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20' (Μπορούμε να φυλάξουμε στην ταρτιέρα τη ζύμη καλυμμένη στον καταψύκτη).
4. Ψήνουμε τη τάρτα για 10' στους 200°C με αέρα και αντίσταση κάτω, στο κέντρο του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσει.
5. Σοτάρουμε πρώτα το μπέικον να τραγανίσει και μετά το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε με τη γραβιέρα και στρώνουμε μέσα στην τάρτα.

Quiche Laurraine  Quiche Laurraine

6. Χτυπάμε τα αυγά, μετά την κρέμα γάλακτος, αναμειγνύουμε προσθέτοντας πιπέρια και μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε με το μείγμα αυτό το τυρί, μπέικον και κρεμμύδι, μέσα στην τάρτα.

Quiche Laurraine  Quiche Laurraine

7. Ψήνουμε στους 190°C, στο χαμηλό ράφι, με αντιστάσεις χωρίς αέρα, 35'. Σερβίρουμε ζεστή.
 
Σημ.: Υπάρχουν δύο χαρακτηριστικές ζύμες για τάρτες. Η ζύμη μπριζέ που έχει τραγανή και ταυτόχρονα αφράτη υφή, είναι εύθραυστη και άγλυκη και η ζύμη σαμπλέ, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.