Χορτοτυρόπιτα

xortotiropita

Υπέροχη σπανακοτυρόπιτα με μυρώνια, αγριοσέσκουλα, καυκαλήθρες, τσουκνίδες... Σε ενδιαφέρουσα σύνθεση γευστικής αρτιότητας.
 
Για μεγάλο ταψί (διαμέτρου 40 εκ.)
 
½ κιλού φρέσκο απανάκι
1 κιλό διάφορα χόρτα: Λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια, ζοχούς κτλ.
1 πράσο ψιλοκομμένο 
8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
μαϊντανό και προαιρετικά άνηθο
3 κουταλιές ρύζι ή πλιγούρι μαλακωμένο
500 γρ. φέτα τριμμένη (4 κούπες περίπου)
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
λίγο αλάτι, πιπέρι και ¼ κούπας ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

20 φύλλα κρούστας (¾ κιλού περίπου)
1 ¼ κούπας ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
σουσάμι για το πασπάλισμα προαιρετικά  

Χορτοτυρόπιτα  Χορτοτυρόπιτα

1. Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε σε κομμάτια το σπανάκι και τα χόρτα, πασπαλίζουμε με αλάτι και τρίβουμε να μαραθούν καλά. Στύβουμε μέσα στις παλάμες μας. 
2. Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια και το πράσο. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα χόρτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την εστία.
3. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.  
4. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί, τοποθετούμε 4 φύλλα στο κάτω μέρος (προσέχουμε να εξέχουν ομοιόμορφα), λαδώνοντας ένα-ένα με πινέλο. Βάζουμε το ¼ της γέμισης ξανά 4 φύλλα… μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Γυρίζουμε σε κόθρο τις άκρες των φύλλων, που προεξέχουν γύρω-γύρω στο ταψί.
5. Κόβουμε την πίτα σε όμορφα κομμάτια και περνάμε την επιφάνεια πρώτα με πινέλο με νερό ή σόδα και μετά με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
6. Ψήνουμε στους 180°C, 1 ώρα περίπου.

Χορτοτυρόπιτα  Χορτοτυρόπιτα

 
Σημ. 1: Μια σωστή και καλή χορτόπιτα πρέπει να έχει πολλά γλυκά χόρτα (άγρια και ήμερα), λίγα ξινά, πικρά ή πικάντικα, ανάλογα με τη γεύση που μας αρέσει και απλά αρωματικά όπως μαϊντανό, άνηθο ή μάραθο, μέντα ή δυόσμο κτλ. 
Σημ. 2: Τα χόρτα χωρίζονται σε άγρια και ήμερα και γενικά σε 4 κατηγορίες:
Γλυκά: Ζοχοί, τσουκνίδες, καυκαλήθρες, βλίτα, σέσκουλα, σπανάκι, βρούβες κτλ.
Ξινά: Ξινολάπαθα, γλιστρίδες, αμπελοβλάσταρα κτλ.
Πικάντικα: Ρόκα, βρούβες μαύρες κτλ.
Πικρά και τα πιο νόστιμα: Ραδίκια, αντίδια, πικραλίδες  κτλ.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.