Πίτα του βοσκού

Πίτα του βοσκού

Σέπερντς πάι αλά ελληνικά! Με μανιτάρια πλευρότους, κιμά από μοσχαράκι και υπέροχη κρούστα με πουρέ από πατάτες, καρότα και παλαιωμένη γραβιέρα. 

Για πυράντοχο σκεύος 28 εκ. διαμ.
500 γρ. μανιτάρια πλευρότους ή κολοκυθάκια, πιπεριές κτλ.

Για το μείγμα κιμά:
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, όχι εντελώς πολτοποιημένο
2 σκελίδες σκόρδου, όχι εντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
¾ κιλού κιμά από μοσχαράκι 
1 κούπα κόκκινο κρασί
600 γρ. ντομάτες κονσέρβας αποφλοιωμένες σε κομματάκια (1 ½ κονσέρβας) ή 600 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (3 μέτριες=3 κούπες), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με 3/4 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα).
1-2 ξυλάκια κανέλας
4-6 μπαχάρια
1-2 φύλλα δάφνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο, αλάτι και φρεσκοαλεσμένα πιπέρια
3 κουταλιές φρυγανιά

Για το μείγμα πουρέ: 
½  κιλού πατάτες (5-6 μικρές)
½ κιλού καρότα (8 μέτρια)
¼ κούπας γάλα (60 ml) 
1-2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο ή μαλακή φυτική μαργαρίνη (καλής ποιότητας, με ελαιόλαδο, παρασκευασμένη με σύγχρονες μεθόδους, πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχή σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά-τρανς)
1 κούπα τριμμένη παλαιωμένη γραβιέρα
αλάτι, λευκό πιπέρι 
2 κροκάδια
πάπρικα προαιρετικά

1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφρά και μετά τον κιμά καλά. Σβήνουμε με το κρασί (περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ). Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ξυλάκια κανέλας, τα μπαχάρια, τα φύλλα δάφνης  και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για 45'. Προς το τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό, το αλάτι και τα φρεσκοαλεσμένα πιπέρια. Προσθέτουμε φρυγανιά.

Πίτα του βοσκούΠίτα του βοσκούΠίτα του βοσκού
Πίτα του βοσκούΠίτα του βοσκούΠίτα του βοσκού

2. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε. Λιώνουμε ζεστά τα λαχανικά με τον αναδευτήρα σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα (όχι στο μαχαίρι του πολυκόφτη, με την υπερβολική ταχύτητα ο πουρές γίνεται μια κολλώδης μάζα). Προσθέτουμε βούτυρο, το γάλα και τη γραβιέρα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε λευκό πιπέρι.
3. Ψήνουμε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρια και άγρια ρίγανη. Μανιτάρια πλευρότους ψητά 
4. Αδειάζουμε το μείγμα κιμά στο ταψάκι με τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε τα κροκάδια στο μείγμα του πουρέ, τον βάζουμε σε κορνέ γαρνιρίσματος και καλύπτουμε την επιφάνεια του κιμά με ροζέτες (από 2 κλικ καθεμιά). Πασπαλίζουμε με πάπρικα (προαιρετικά).
5. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια (40' περίπου).

Πίτα του βοσκού 

Σημ.: Η Αγγλία δεν φημίζεται για την κουζίνα της, είναι μια χώρα που έχει χάσει τους γευστικούς της κάλυκες. Παρά όλα αυτά έχει αρκετά ενδιαφέροντα κλασικά, τυπικά πιάτα: Ψητό κρέας με σάλτσα μέντας ή ζελέ φραγκοστάφυλο ή σάλτσα από σινάπι. Shepherd's pie με κιμά από αρνί και λαχανικά σκεπασμένο με πουρέ. Roast beef, Yorkshire-pudding, Fish and chips (το κατ΄εξοχήν παραδοσιακό αγγλικό πιάτο, μαζί με το πρωινό. Η απλότητα του χυλωμένου τηγανητού μπακαλιάρου με αλάτι και ξίδι, παρέα με πατάτες τηγανητές δεν γνωρίζει σύνορα).

Shepherd's Pie Gordon Ramsay 
Shepherd's pie jamieoliver.com
Perfect roast beef jamieoliver.com

 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.