Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό

Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό

Με σεβασμό στην παράδοση και στις ρίζες! Ελληνική, γνήσια, πατροπαράδοτη χορτοτυρόπιτα,  χωρίς φύλλα, με ιδιαίτερη τεχνική, μοναδική ίσως τεχνοτροπία στρωσίματος χυλού, με καλαμποκάλευρο και ποικιλία χόρτων. Χρυσορόδινη και τραγανή! Βασική πίτα Σαρακατσιάνων, ψηνόταν σε «βάτρα» (τόπος ανάμματος φωτιάς για βράσιμο ή ψήσιμο φαγητού), σκεπασμένη με τον «γάστρο» (κοίλο σιδερένιο σκεύος το οποίο υπερθέρμαιναν στη φωτιά μέχρι να κοκκινίσει, και το κάλυπταν με ζεστή χόβολη). Όλοι μας μεγαλώσαμε με τη νοστιμιά κάποιας παραδοσιακής συνταγής...

Για μεγάλο ταψί ηλ. κουζίνας:
 
1 κιλό διάφορα χόρτα: λάπατα, σέσκουλα, τσουκνίδες, μυρώνια, καυκαλήθρες, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκια κτλ., καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο 
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
μαϊντανό και προαιρετικά μάραθο ή άνηθο
½ κιλού (4 κούπες περίπου) φέτα τριμμένη 
αλάτι και πιπέρι
 
400 γρ. καλαμποκάλευρο
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
3-4 περίπου κούπες χλιαρό νερό
1 κούπα περίπου ελαιόλαδο

Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό  Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό
Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό  Αυθεντικό σαρακατσιάνικο μπλανό

1. Πασπαλίζουμε με αλάτι και τρίβουμε τα χόρτα να μαραθούν καλά. Στύβουμε μέσα στις παλάμες μας. 
Αναμειγνύουμε με το πράσο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, τη φέτα (αφού κρατήσουμε λίγη για την επιφάνεια), 2 κουταλιές από το καλαμποκάλευρο, λίγο από το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
2. Αναμειγνύουμε τα αλεύρια.
3. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί, πασπαλίζουμε με το μείγμα αλευριών, ραντίζουμε με νερό και λίγο ελαιόλαδο, επαναλαμβάνουμε χρησιμοποιώντας συνολικά το ½ των αλευριών, του νερού και του λαδιού. Βάζουμε τη γέμιση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το μείγμα αλευριών, νερού και ελαιόλαδου. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με τη φέτα που κρατήσαμε.
4. Τοποθετούμε στο κάτω ράφι του φούρνου και ψήνουμε στους 170°C , αντιστάσεις πάνω-κάτω και με αέρα, 1 ώρα περίπου, μέχρι να αποκτήσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα (Σε φούρνο με αέρα οι θερμοκρασίες ψησίματος λογαριάζονται πάντοτε 20 βαθμούς λιγότερο από τον κανονικό φούρνο).
 
Σημειώσεις:
1. Η έννοια-νόημα των σαρακατσιάνικων λέξεων, είναι από το βιβλίο του Ν Κατσαρού: «Οι Αρχαιοελληνικές Ρίζες του Σαρακατσιάνικου Λόγου».

2. Για τους Σαρακατσιαναίους: «Νομάδες ποιμένες, ιδιαίτερη φυλή, με πολεμικό θάρρος, ανεξάρτητοι…» Claude Fauriel: καθηγητής των γλωσσών και λογοτεχνιών στη Σορβόνη.

«Νομάδες από πανάρχαια μήτρα κτηνοτρόφων, τσελιγκάδες… και κόσμος από λόγγα, αυτοί είναι οι Σαρακατσαναίοι. Γνήσιοι Έλληνες-περήφανοι μάλιστα γι΄αυτό-… Αμόλυντοι από αλλόφυλες επιμιξίες…» Εθνογράφος: Αγγ. Χατζημιχάλη «Οι Σαρακατσάνοι».

«Αν δει κανείς τους Σαρακατσάνους… ξαφνιάζεται από την κορμοστασιά, την υπερηφάνεια και την ευγένειά τους. Ο Σαρακατσάνος δεν φοβάται ν' ατενίσει τον ήλιο κατάματα…» Καθηγητής Γ. Καββαδίας: «Ποιμένες-νομάδες της Μεσογείου, οι Σαρακατσάνοι της Ελλάδος». 
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.