Παντζαροσαλάτα με καρύδια και γιαούρτι

Παντζαροσαλάτα με καρύδια και γιαούρτι

Γευστική σαλάτα με νόστιμες ρίζες ψημένες στον φούρνο. Γήινη γεύση, δροσερό γιαούρτι και τραγανή υφή καβουρδισμένου καρυδιού.
 
παντζάρια (τους βολβούς μόνο), κατά βούληση
γιαούρτι κατά βούληση
καρύδια ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα κατά βούληση
Για τη vinaigrette (γαλλικός όρος από το vinaigre = ξίδι):
2 μέρη έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέρος καλό ξίδι από κρασί
αλάτι
δυόσμο για το γαρνίρισμα
 
1. Πλένουμε, τυλίγουμε σε αλουνινόχαρτο και ψήνουμε τους βολβούς στους 200°C, για 1 ώρα περίπου. 
2. Αφαιρούμε τη φλούδα τους και κόβουμε σε κύβους. Χτυπάμε τα υλικά για τη βινεγκρέτ σε σέικερ και περιχύνουμε.
Αναμειγνύουμε με τα καρύδια και κατόπιν με το γιαούρτι, όση ποσότητα θέλουμε ή και όλη τη σαλάτα.
3. Γαρνίρουμε με δυόσμο.

Παντζαροσαλάτα με καρύδια και γιαούρτι 

 
Σημ. 1: Μπορούμε να γαρνίρουμε με παντζάρι τριαντάφυλλο: Για να κόψουμε ντοματούλες ή παντζαράκια σε τριαντάφυλλα, ξεκινάμε με ένα κοφτερό μαχαίρι από την κορυφή του βολβού ή της ντομάτας, κόβοντας αρκετά βαθιά, καθαρίζουμε, όπως ένα μήλο, κατεβαίνοντας προς τη βάση λοξά και πλάγια. Τυλίγουμε το σπιράλ που σχηματίστηκε, δίνοντάς του σχήμα τριαντάφυλλου (βλ.: Ταμπούλι σε καλαθάκι κεφαλογραβιέρας).
Σημ. 2: Oι ρίζες (σελινόριζα, μαραθόριζα ή φινόκιο, ρέβες ή γογγύλια, ραπανάκια, πιπερόριζα ή τζίντζερ, καρότα, παντζάρια κτλ.) είναι οι «αποθηκευτικοί» χώροι των πολύτιμων συστατικών των φυτών. 
Είναι «βόμβες» ενέργειας και θρεπτικών ουσιών και αξίζει να μπουν στην κουζίνα μας.
Συχνά είναι επιβαρυμένες με φυτοφάρμακα, γι’ αυτό, προτιμάμε τις βιολογικές.

Προσθήκη νέου σχολίου


 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.
Αρχική Συνταγές α) Μαγειρικής α-8. Σαλάτες-Τυριά Παντζαροσαλάτα με καρύδια και γιαούρτι