Ρολάκια από φλούδα περγαμόντου

Ρολάκια από φλούδα περγαμόντου

Το καλύτερο γλυκό κουταλιού! Στην Ελλάδα μπερδεύουμε το περγαμόντο με το κιτρολέμονο. Στην αγορά πουλάνε τις κιτρολεμονιές για περγαμοντιές. Η διαφορά βρίσκεται στον καρπό και τα αρώματα. Το περγαμόντο είναι λείο στρόγγυλο και έχει το χρώμα του λεμονιού. Το κιτρολέμονο έχει το σχήμα μεγάλου λεμονιού, είναι ανάγλυφο, έχει πορτοκαλί χρώμα και το άρωμά του είναι μείγμα περγαμόντου και λεμονιού.
 
Για 28 ρολάκια
2 κιλά περγαμόντα (7 μεγάλα)
2 κιλά ζάχαρη   
5 κούπες νερό (1.200 ml)  
2 κουταλιές χυμό λεμονιού 
½ κούπας γλυκόζη  

Ρολάκια από φλούδα περγαμόντου 

1. Πλένουμε και ξύνουμε ελαφρά με λεπτό τρίφτη τα φρούτα (δεν φτάνουμε στο λευκό μέρος). Ξεπλένουμε.
Κόβουμε από ένα καπάκι και μια βάση, χωρίζουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε με προσοχή τις φλούδες και τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκια, στερεώνοντας το καθένα με μια οδοντογλυφίδα. 
2. Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντάς τες για 5-10’ σε καινούριο νερό κάθε φορά. Σουρώνουμε.
3. Διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 10’ χωρίς ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα ρολάκια και βράζουμε για 15’ αφαιρώντας κατά διαστήματα τον αφρό. Αφήνουμε να σταθούν μέσα στο σιρόπι ως την επόμενη μέρα.
4. Ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη.
5. Βάζουμε σε αποστειρωμένα ζεστά βάζα (τα βουτάμε 5' μέσα σε νερό που βράζει και αναποδογυρίζουμε να στεγνώσουν, επάνω σε απορροφητικό χαρτί), σκεπάζουμε όταν το γλυκό κρυώσει εντελώς και φυλάμε στο ψυγείο. Διατηρείται ένα χρόνο.
 
Σημ. 1: Το γλυκό μουχλιάζει όταν δεν είναι καλά δεμένο το σιρόπι του. Για να δοκιμάσουμε το σιρόπι αν έδεσε, παίρνουμε λίγο με ένα κουτάλι και το αφήνουμε να τρέξει από τη μια πλευρά του κουταλιού. Όταν στραγγίσει το σιρόπι κι αρχίσουν να στάζουν από το κουτάλι σταγόνες, στάζουμε μια-δυο σε διαφορετικά σημεία σε ένα πορσελάνινο πιατάκι. Αν οι σταγόνες απλώσουν, το σιρόπι θέλει κι άλλο δέσιμο. Αν οι σταγόνες σταθούν ολοστρόγγυλες σαν πέρλες, το γλυκό είναι έτοιμο. Κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά. 
Σημ. 2: Αν με τον καιρό αραιώσει το σιρόπι, το στραγγίζουμε, το συμπυκνώνουμε και το ρίχνουμε πάλι στο γλυκό. 
Αν το γλυκό ζαχαρώσει, το βράζουμε μερικά λεπτά με λίγη γλυκόζη (αποφεύγουμε πολύ γλυκόζη γιατί αλλοιώνει τη γεύση του φρούτου).
Σημ. 3: Το ξύσμα μπορούμε να το κάνουμε λικέρ.
 
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.