Κουρκουμπίνια ψητά

Κουρκουμπίνια ψητά

Ωδή στα σιροπιαστά και παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα. Τέλεια, γρήγορα, οικονομικά και εύκολα. Ψητά όχι τηγανητά, σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις της διαιτολογίας. Σιροπιαστές, μικρές, δημοφιλείς μπουκίτσες που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία!
 
½ κιλού φρέσκο φύλλο κρούστας (12 φύλλα κρούστας =6 ρολά = 120 περίπου κουρκουμπίνια)
⅔ κούπας σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
 
Για το σιρόπι:
2½ κούπας ζάχαρη (1 κούπα =240 ml)
1½ κούπας νερό
2 βανίλιες
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5΄, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Κουρκουμπίνια ψητά  Κουρκουμπίνια ψητά

2. Στρώνουμε τα φύλλα δύο-δύο λαδώνοντάς τα. Τα διπλώνουμε στη μέση, αφήνοντας κενό 4 εκ. στο τέλος των φύλλων, λαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε 2 φορές. Βρέχουμε την άκρη των φύλλων πέρα-πέρα για να κολλήσουν, πατάμε με τις παλάμες μας τα διπλωμένα φύλλα και τυλίγουμε σε σφικτό ρολό. Επαναλαμβάνουμε.
3. Κόβουμε σε μικρούς κυλίνδρους (1½ εκ.), τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, λαδώνουμε και ψήνουμε σε πρ. φούρνο 180°C μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (χωρίς αέρα για 20΄ περίπου).

Κουρκουμπίνια ψητά  Κουρκουμπίνια ψητά

4. Ρίχνουμε τα ζεστά κουρκουμπίνια στο κρύο σιρόπι, τα αφήνουμε να σιροπιαστούν 30΄ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Δεν τα σκεπάζουμε για να διατηρηθούν κριτσανιστά.
Σερβίρουμε σκέτα ή με καρύδια ή με κανέλα ή με σουσάμι, με σοκολάτα, με παγωτό κτλ.

Σημ. 1: Προτιμάμε φρέσκο και νωπό φύλλο, για να μην θρυμματίζεται όταν το δουλεύουμε και γιατί έχει την απαραίτητη υγρασία ώστε να ψηθεί χωρίς να καεί.
Σημ. 2: Σε φούρνο με αέρα οι θερμοκρασίες ψησίματος λογαριάζονται πάντοτε 20 βαθμούς λιγότερο από τον κανονικό φούρνο.

Προσθήκη νέου σχολίου


 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.