Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα

Ένα γλυκό που μας έχει κατακτήσει όλους! Πετυχημένη συνταγή, γευστική σπεσιαλιτέ. Με φύλλο κρούστας, γιαούρτι, Cointreau και σιροπιαστές ροδέλες πορτοκαλιού.
 
Για 12-15 σιροπιαστές ροδέλες πορτοκαλιού:
3 μικρά χοντρόφλουδα πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια
2 κούπες=450 γρ. ζάχαρη
1 κούπα νερό
½ κουταλιάς χυμό λεμονιού
4 κουταλιές γλυκόζη

Για 12 κομμάτια πορτοκαλόπιτας:
½ κιλού φύλλο κρούστας
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ.)
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (Cointreau)
προαιρετικά, κομματάκια σοκολάτας
 
Για το σιρόπι:
3 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Ετοιμάζουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού:

Πορτοκαλόπιτα  Πορτοκαλόπιτα

1. Ξύνουμε ολοτρόγυρα τα πορτοκάλια με λεπτό τρίφτη. Τα πλένουμε και τα σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν και να ξεπικρίσουν, αλλάζοντας το νερό για 2-3 φορές και βράζοντας για 5΄ κάθε φορά. Προσθέτουμε πάντα ζεστό νερό, κάθε φορά που το αλλάζουμε. Ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα κόβουμε σε ροδέλες (1 πορτοκάλι= 4-5 φέτες). Στην περίπτωση που έχουν κουκούτσια τ' αφαιρούμε.
2. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό 5΄και ρίχνουμε μέσα τις ροδέλες. Σιγοβράζουμε 15΄ και τις αφήνουμε να σταθούν μέσα στο σιρόπι ως την επόμενη μέρα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ώσπου να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος ρίχνουμε το ξύσμα.                                 

Πορτοκαλόπιτα  Πορτοκαλόπιτα

Ετοιμάζουμε την πορτοκαλόπιτα:
1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5΄, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
2. Χτυπάμε το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τις βανίλιες, το μπέικιν, το ξύσμα, το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα να ενωθούν.
3. Κόβουμε το φύλλο με τα χέρια σε μικρά κομμάτια και το ενσωματώνουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας με κουτάλι. Προσθέτουμε, αν θέλουμε και κομματάκια σοκολάτας.
4. Αλείφουμε ένα μετρίου μεγέθους πυρέξ με ηλιέλαιο και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε πρ. φούρνο 180 ο C για 30΄, να ροδίσει ομοιόμορφα.
5. Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό ρίχνοντας το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά μέχρι να απορροφηθεί όλο.
6. Γαρνίρουμε.

Πορτοκαλόπιτα  Πορτοκαλόπιτα

Σημ. 1: Μπορούμε, αντί για ροδέλες πορτοκαλιού να χρησιμοποιήσουμε σπιράλ, από ρολά φλούδας πορτοκαλιού γλυκό κουταλιού ή να σερβίρουμε με παγωτό και σιρόπι σοκολάτας.
Σημ. 2: Δεν μετράμε τα υλικά μας με μικρά ή μεγάλα φλιτζάνια ή ποτήρια, χρησιμοποιούμε την κούπα μεζούρα, η χωρητικότητα της οποίας είναι 240 ml.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.