Μαρμπρέ κέικ

Μαρμπρέ κέικ

Αφράτο και καλοψημένο δίχρωμο κέικ με βανίλια, πορτοκάλι και σοκολάτα. Κλασικές αγαπημένες γεύσεις ζωής...
 
Για φόρμα χωρητικότητας 12 κουπών (μεγάλο κέικ) ή για 2 μικρές, μακρόστενες φόρμες  25χ10 εκ. (χωρητικότητας 6 κουπών η καθεμιά)
 
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σοφτ (1 κούπα και 2 κουταλιές περίπου)
1 3/4 κούπας ξανθιά ζάχαρη (ή αλλιώς ακατέργαστη καστανή, έχει λιγότερες θερμίδες από τη λευκή και τη μαύρη [καφέ], 400 γρ. περίπου)
5 μεγάλα αυγά
1 1/4 κούπας γάλα ανάμεικτο με φυσικό χυμό πορτοκαλιού (300 ml)
500 γρ. αλεύρι μαλακό (4 κούπες) με 3 κουταλιές των 15 ml μπέικιν (1 φακελάκι 20 γρ. = 2 1/2 κουταλιάς), βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού και 1 πρέζα αλάτι
5 κουταλιές κακάο διαλυμένο σε 6 κουταλιές χλιαρό γάλα
άχνη για το γαρνίρισμα ή γλάσο σοκολάτας (ganache): 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με κακαόμαζα > 55 ο/ο ή μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter), σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες κουβερτούρας, 160 ml κρέμα γάλακτος, βανίλια ή λικέρ και καβουρντισμένα αμύγδαλα ή καρύδια κτλ. για το γαρνίρισμα (προαιρετικά).
αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα ή καρύδια κτλ., γλυκά κουταλιού, φρούτα κτλ.
 
1. Αλείφουμε καλά με μαργαρίνη και αλευρώνουμε τη φόρμα.
2. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για 5' τουλάχιστον. Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφήνουμε το μίξερ, και αναμειγνύουμε ελαφρά με μαρίζ, το γάλα με τον χυμό εναλλάξ με το μείγμα αλευριού. 
3. Παίρνουμε το 1/3 του μείγματος, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα κακάου. Ρίχνουμε εναλλάξ στη φόρμα τα δύο μείγματα. Αν θέλουμε βυθίζουμε και στριφογυρίζουμε μέσα στη ζύμη, σε διάφορα σημεία, ένα κουτάλι για να δημιουργηθούν σχέδια.
4.  Ψήνουμε σε προθ. φούρνο 175°C στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα και η σχάρα να πατάει στο πάτωμα ή χρησιμοποιούμε τη σχάρα μπισκότων), για 70'. (Για να ελέγξουμε αν ο φούρνος μας αποδίδει τη θερμοκρασία που θέλουμε χρησιμοποιούμε μεταλλικό θερμόμετρο φούρνου. Αν επιλέξουμε 2 μικρές φόρμες ψήνουμε για 60'). 
5. Αφήνουμε να σταθεί μέσα στη φόρμα, να κρυώσει αρκετά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πριν κρυώσει εντελώς πασπαλίζουμε με ζάxαρη άχνη ή αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το περιχύνουμε με γλάσο σοκoλάτας (ganache).
6. Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε τη σοκολάτα και ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος ή ζεσταίνουμε την κρέμα και ενσωματώνουμε τη σοκολάτα, ή και τα 2 μαζί στο φούρνο μικροκυμάτων στους 500° για 1', αφήνουμε να γίνει χλιαρό, αρωματίζουμε με βανίλια ή λικέρ. Περιχύνουμε και γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς (Βράζουμε τα αμύγδαλα για 1΄, στραγγίζουμε και αφαιρούμε τη φλούδα τους. Αλείφουμε τις παλάμες μας με βούτυρο και τα τρίβουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε πρ. φούρνο 180°C για 10΄περίπου), γλυκά κουταλιού, φρούτα κτλ. Κέικ σοκολάτας με ganacheΝτόμινο κέικ
 
Σημ. 1: Υλικά για φόρμα χωρητικότητας 8-9 κουπών:
190 γρ. μαργαρίνη σοφτ
¾ κούπας περίπου ξανθιά ζάχαρη (300 γρ.)
4 αυγά
1 κούπα περίπου γάλα ανάμεικτο με φυσικό χυμό πορτοκαλιού (225 ml)
3 κούπες αλεύρι μαλακό (375 γρ.), με 2 1/2 κουταλιάς μπέικιν (1 φακελάκι 20 γρ. = 2 1/2 κουταλιάς), βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού και 1 πρέζα σχεδόν αλάτι
4 κουταλιές κακάο διαλυμένο σε 5 κουταλιές χλιαρό γάλα
άχνη για το γαρνίρισμα ή γλάσο σοκολάτας (ganache): 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με κακαόμαζα > 55 ο/ο ή μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter), σε μικρά κομματάκια ή σταγόνες κουβερτούρας, 120 ml κρέμα γάλακτος, βανίλια ή λικέρ και καβουρντισμένα αμύγδαλα ή καρύδια για το γαρνίρισμα
Ψήνουμε σε προθ. φούρνο 175°C, στις αντιστάσεις (χωρίς αέρα και η σχάρα να πατάει στο πάτωμα) για 65'. 
 
Σημ. 2: Μυστικά επιτυχίας κέικ
Για πιο light αποτέλεσμα με λιγότερα λιπαρά, αντικαθιστούμε τη μισή λιπαρή ουσία (λάδι, βούτυρο ή μαργαρίνη) με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Όλα τα υλικά, αυγά, βούτυρο, γάλα ή γιαούρτι, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πρέπει να κοσκινίζουμε το αλεύρι. 
Πάντα προθέτουμε ελάχιστο αλάτι στο μείγμα, ενισχύει τις γεύσεις.
Αν προσθέσουνε κομματάκια σοκολάτας, τρούφα, σταφίδες γλασαρισμένα (κόντιτα) ή αποξηραμένα φρούτα, πρώτα θα πρέπει να τα αλευρώσουμε καλά, για να μην συγκεντρωθούν στον πάτο κατά το ψήσιμο και να αυξήσουμε την ποσότητα μπέικιν.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη τουλάχιστον για 5' και από τη στιγμή που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε ίσα που να ενωθούν.
Η σωστή ζύμη πρέπει να είναι απαλή, πηχτή και αφράτη.
Γεμίζουμε την φόρμα κατά τα 2/3. Λιγότερο ναι, άλλα ποτέ παραπάνω γιατί με το ψήσιμο θα ξεχειλίσει.
Οταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια ελαφριά χαρακιά, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με "καμπούρα".
Με το γλασάρισμα προσθέτευμε γεύση και βοηθάμε το κέικ να διατηρηθεί νωπό και φρέσκο περισσότερο καιρό.
Μπορεύμε να διατηρήσουμε το κέικ στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλιώς το σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη ή το φυλάμε στο ειδικό σκεύος για κέικ για να μη στεγνώσει και φροντίζουμε να καταναλωθεί στο διάστημα μιας εβδομάδας.
 
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.