Κούκις δίχρωμα σπιράλ

Κούκις δίχρωμα σπιράλ

Υπέροχα, τραγανά cookies βανίλιας & σοκολάτας. Παίζουμε, δημιουργούμε, απολαμβάνουμε!
 
Για 25 κούκις περίπου
 
¾ κούπας βούτυρο μαλακό (168 γρ. περίπου)
¾ κούπας ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο ανακατεμένο με 2 βανίλιες
2 κουταλιές κακάο κοσκινισμένο
λίγο γάλα

Κούκις δίχρωμα σπιράλ  Κούκις δίχρωμα σπιράλ

1. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ καλά. Προσθέτουμε το αυγό χτυπάμε λίγο ακόμη, μετά αντικαθιστούμε το σύρμα με τον γάντζο ζυμώματος, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και χτυπάμε ώστε να έχουμε εύπλαστ, μαλακή ζύμη.
2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και στο ένα προσθέτουμε και ανακατεύουμε το κακάο.
Ανοίγουμε σε φύλλα (ανάμεσα σε χαρτί ψησίματος), σε διαστάσεις 30Χ20 εκ. περίπου. 
Αφαιρούμε τα επάνω χαρτιά, αλείφουμε με λίγο γάλα, αναποδογυρίζουμε το ένα πάνω στο άλλο και πιέζουμε να ενωθούν.

Κούκις δίχρωμα σπιράλ  Κούκις δίχρωμα σπιράλ

Αφαιρούμε το επάνω χαρτί και βοηθώντας με το κάτω, τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό (από την φαρδύτερη πλευρά). Τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει αρκετά (30΄ περίπου). 
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, αντιστάσεις μόνο.
Ξετυλίγουμε το χαρτί από το ρολό και με ένα καλό κοφτερό μαχαίρι δίχως δόντια το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους το πολύ 1 εκ. Αραδιάζουμε  στο ταψί και ψήνουμε για 12-15΄, μέχρι απλά να στεγνώσουν και να ροδίσουν πολύ απαλά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε στο ταψί για 5΄ και κατόπιν τα τοποθετούμε επάνω σχάρα να κρυώσουν τελείως. 
 
Σημ.: Μπισκότο & cookie: Το μπισκότο είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνονται καλά στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά ή και όχι. Τα μπισκότα μπορεί να είναι γλυκά, αλμυρά, γεμιστά κτλ. Το μπισκότο πήρε το όνομα του την εποχή του μεσαίωνα στην Αγγλία. Η ονομασία του (bisquite) προέρχεται από τη λατινική φράση "panis biscotus". Μια δεύτερη ονομασία από την Αμερική είναι το cookie που πιθανότατα έμεινε από το ολλανδικό koekje. Η βασική διάφορα τους είναι ότι το cookie δεν φουσκώνει όταν ψήνεται σε αντίθεση με το μπισκότο.
 
Άδεια Creative Commons Tο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, γραφικών, φωτογραφιών και κειμένων, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Προστατεύονται από την άδεια Creative Commons - Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 .Δεν επιτρέπεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αναδημοσίευση, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία και έγκριση του ιδιοκτήτη.